Tegenwoordig, met de hoger dan gebruikelijke verwarmings- en elektriciteitsprijzen lijkt het misschien verspilling of duur om een hot tub te houden of te gebruiken. Het lijkt misschien zelfs een gedoe. Maar in dit artikel geven we je enkele tips en adviezen om te besparen op de exploitatiekosten van je hot tub.

Ten eerste is een goede isolatie van de hot tub aan te raden. Onze hot tubs worden geleverd met wand- en bodemisolatie (behalve volledig houten modellen). Die isolatie helpt de warmte te behouden en voorkomt dat het water bevriest. In de meeste gevallen is deze isolatie al bij de prijs inbegrepen of als optie leverbaar, dus wij adviseren deze te kiezen. Naast de inwendige isolatie van de hot tub helpt ook een goed deksel. Een goed aangebracht en in goede staat verkerend deksel voorkomt en vermindert warmteverlies uit het water. Warmteverlies via de bovenkant van de tub is de belangrijkste reden waarom het water kouder wordt. Als het deksel gebarsten, versleten of beschadigd is, adviseren wij het deksel te vervangen door een nieuwe, omdat dit de reden van het warmteverlies kan zijn. Daarom adviseren wij u waar mogelijk te kiezen voor ons lederen deksel. Deze is volledig geïsoleerd, makkelijk hanteerbaar voor 1 persoon en staat bekend om zijn lange levensduur.

Probeer een hot tub op lagere temperaturen te gebruiken. Normaal is het raadzaam, en de meeste mensen hebben een temperatuur van ongeveer 40 -39 graden. Je kan lagere temperaturen proberen, bijvoorbeeld 38 graden. Het zou de bating ervaring niet veranderen, maar het zou wat middelen besparen of als hot tub is elektriciteit, dan zou de rekening lager zijn.

Het onderhoud van de hot tub is essentieel voor een lange levensduur, maar het kan ook helpen om de exploitatiekosten laag te houden. Door bijvoorbeeld filters en jets schoon te houden kan het water sneller de hot tub bereiken en sneller opwarmen.

Een hot tub op een minder kwetsbare plaats zetten is ook een pluspunt. In het beste geval plaats je de hot tub in de buurt van je huis, waar alle nutsvoorzieningen gemakkelijk beschikbaar zijn. Ook moet je de hot tub niet op een winderige plaats zetten – wind en blootstelling aan het weer leiden tot warmteverlies. Hot tubs moeten beschermd worden tegen weer en wind. Daarom is het plaatsen van een terras of een gesloten afdak de beste optie.

Hot tub gebruiken bij warmer weer. Je kan je hot tub gebruiken bij warmer weer zoals lente/herfst. In de winter is het moeilijker om de temperatuur op peil te houden en is er meer brandhout en elektriciteit nodig. In warmere periodes is de temperatuur buiten hoger, warmt het water sneller op en gaat er minder warmte verloren.

U kunt besparen op de elektriciteitsprijzen door minder gebruik te maken van massagesystemen. Zowel lucht- als hydromassagesystemen hebben elektriciteit nodig. Door ze minder vaak te gebruiken, niet in elk bad of voor een korte periode, kunt u wat besparen op de elektriciteitsrekening.

P1010307

Al met al zijn er nogal wat opties om te besparen op de exploitatiekosten van de spa. Een hoofdoptie zou zijn om voor een volledig geïsoleerde hot tub te zorgen en deze te hebben. Zoals eerder vermeld, zou een leren deksel veel helpen bij het besparen van warmte. Evenals slim gebruik van de hottub voorkomt u hogere prijzen.