In de meeste gevallen vergen de houten hottubs buitengewoon meer inspanning en onderhoud dan hun tegenhangers van glasvezel en polypropyleen. Hetzelfde geldt voor de volledig houten sauna’s, met betrekking tot modernere sauna’s waarin veel verschillende materialen zijn verwerkt. Dit is de prijs die men moet betalen voor een 100% natuurlijke ervaring.
De waterabsorberende kwaliteiten van natuurlijk houtbrand
Gloednieuwe houten hottubs zijn gemaakt met houten planken, die tijdens de productie een zeer laag vochtgehalte hebben. Zodra deze panelen door contact aan vocht worden blootgesteld, neemt deze, afhankelijk van de houtsoort, een deel van het water op en zet daardoor uit. Tegengesteld zijn de glasvezel en polypropyleen hottubs, die de neiging hebben om dit probleem compleet te vermijden, omdat de houten panelen niet constant in contact staan met water. Tijdens het warmtebehandelingsproces wordt het water in het hout verdampt en condenseert het de waterhaarvaten. Het is de perfecte keuze voor plaatsen met een hoog vochtgehalte het hele jaar door.
Gewoonlijk duurt de wateropnameperiode voor een nieuwe hottub ongeveer 1-2 weken. Gedurende deze tijd, kan men het proces versnellen door zaagsel te gebruiken. Houd er rekening mee dat zwemmen tijdens deze periode niet wordt aanbevolen. Zaagsel moet rechtstreeks in het water van de hottub worden gegoten. Doordat het water door de lekken weglekt, hechten de zaagsel deeltjes zich aan elkaar aan de openingen, waardoor de lekkage sneller wordt verholpen.
Hout impregnering
Het belangrijkste doel van hout impregnering is het minimaliseren van de impact die het vocht heeft op de structuur en het welzijn van het hout. We raden aan om het hout twee keer per jaar te impregneren. Het is het beste om voor en na de winter te doen, aangezien dit seizoen de hoogste tol op het hout heeft. Zorg er bij het aanbrengen van olie voor dat u dit alleen aan de buitenkant van de hottub doet, niet aan de binnenkant. We adviseren lijnolie voor dit proces.
Het handhaven van een vochtgehalte
Ook al is te veel vocht niet goed voor het hout, geen vocht is ook niet optimaal. Als een hottub volledig moet uitdrogen nadat er water is in geweest, heeft het hout de neiging om een klein beetje te krimpen, wat kan leiden tot lekkages. Het algemene idee is om altijd water in de hottub te houden tijdens het warmere deel van het jaar. Het hoeft niet compleet vol te zijn; 10-15 cm moet overblijven om overlopen te voorkomen. Als het bad moet worden geleegd voor reiniging of om andere redenen, mag het niet voor een langere periode leeg worden gehouden.
Houten hottubs in de winter. Hoe te beschermen?
Terwijl men in het warme seizoen altijd wat water in de hottub moet houden, is winter het tegenovergestelde, omdat het leeg houden van de kuip de voorkeur heeft. Als water bevriest, heeft het de neiging om uit te zetten. Dit kan de hottub beschadigen of zelfs onbruikbaar maken. Het natuurlijke vochtgehalte in de winter is voldoende om hout vochtig genoeg te houden om niet te krimpen.
Leave A Comment